Rise of the Guardians: Kad vam Mjesec nešto kaže-vjerujte!

Rise of the GuardiansInače volim gledati crtane filmove jer mi omogućuju da pustim mozak na pašu, da se opustim i zabavim. Pa tako sam nakon dugo očekivanja dobio u ruke crtani film Rise of the Guardians. Kod nas je nespretno preveden kao Petorica veličanstvenih. Osobno bi ga preveo kao buđenje ili ustanak čuvara. Inače, već sam odavno prestao pratiti ono što se događa u svijetu, politiku, razne promjene, lude teorije zavjere i slično. Jednom kad to upoznate, znate da nema smisla ići dublje. No, ponekad vam se dogodi da baš ono od čega bježite da vam se baš to nađe na putu. I tako mi se je dogodio taj crtani film. Nikako se nisam mogao oteti dojma velike povezanosti i simbolike između Mjeseca i iluzije. Zapravo cijeli crtani je prepun simbolike. I to mi je doista pokvarilo uživanje u njemu. Ali bez brige, ima i predivnih poruka u njemu.

Još davno sam pročitao negdje naslov i šašavu teoriju kako David Icke spominje da je Mjesec umjetnog podrijetla i da kao on služi za održavanje ove matrice. Nisam siguran da li sam dobro shvatio jer sam samo pročitao naslov i koju rečenicu o tome. Iskreno, iako sam vidio stvari koje ne pripadaju ovim dimenzijama, znao sam da to može a i ne može biti istina. Kako god, nikad me to nije previše zanimalo (niti me zanima) da je doista Mjesec umjetnog podrijetla, da li on služi za održavanje neke matrice itd… Ali sjetio sam se i ono što je još davno rekao slavni i poznati Carl Sagan a što vrlo malo ljudi zna a to je izjava koju je dao pred smrt. Naime, tvrdio je da su mjeseci (Demos i Fobos) Marsa umjetnog podrijetla jer imaju neprirodne putanje… Da, on je to tvrdio. A i njemu su zamjerali to što je jako puno znao a jako malo je govorio. Kako god bilo, vratimo se na ovaj crtani film. Kao što sam napisao, gledajući taj crtani film, nikako se nisam mogao oteti tom dojmu simbolike mjeseca. I tako, odlučio sam napisati ovaj tekst i površinski obraditi ovu temu da izbacim te misli iz glave. Oni koji se žele baviti dubljim analizama, neka samo izvole. Ovo je tekst samo da vas zabavi i potakne na rasprave.

Dakle, u crtanom filmu imamo razne likove koji su čuvari dječjih snova. Te čuvare odabire neki čovjek na Mjesecu. No, ti čuvari su ujedno i iluzije koje postaju stvarnost tek kada ljudi, odnosno djeca, počinju vjerovati u njih.

Pa tako imam likove:

          Djed Mraz ili Božićnjak

          Uskršnji zec – oni dvoje bi kao trebali biti simboli vjerske iluzije?

          Tu je onda svima nama znana Zubić Vila. Kod nje (odnosno njih) je zanimljivo to što sakupljaju zube i to ne bilo kakve. U tim se zubima nalazi memorija ili ti sjećanje. I to ne bilo kakvo sjećanje, to je sjećanje na ono što smo bili nekada kad smo bili mladi (možda mlade duše?).

          Onda možemo naći i nekog čuvara snova ili SandMan (ako se dobro sjećam) ili kao neki pješčani čovjek. On pak ne može govoriti nego komunicira univerzalnim jezikom svemira- preko znakova i simbola, baš kao što dobivamo i poruke preko snova (kolektivnog nesvjesnog). On je zlatne boje koja može biti i simbol materijalnog svijeta, pa možda je on i čuvar materijalnog svijeta snova? Kod njega je zanimljivo i to da kad nestane (pogine), ova ekipa na neko ceremonijalno mjesto položi svijeće (ili je bila samo jedna) a na tom mjestu je pak neka piramida, neki trokut. A oni koji uživaju u ovim šašavim teorijama zavjere, mogu naći piramide i u kući djeda Mraza, na slici na kojoj su prikazane kao planine i iza njih izlazi sunce. 

          Tu je i nekakvi Jack Frost. Još jedna američka izmišljena iluzija, ako se ne varam. Njegova uloga je tu da zabavlja i može podariti jedino hladnoću. Kod njega je zanimljiva priča kako je uopće nastao-barem u tom crtanom, izvornu priču ne znam. Dakle, kao mlad (mlada duša?), on je bio dječak, koji je volio hodati po „tankom ledu“, i tako se je dogodila nesreća da je propao u jezero (prijelazna faza?). Tokom noći, kroz rupu u koju je upao, obasjalo ga je Mjesečevo svijetlo i podarilo mu novi život, život u iluziji (materijalni svijet?). Zanimljivo je i to, da se on nije sjećao prijašnjeg života, što je bio (života prije pada u materiju?). Mjesec je „stvorio“ zaborav, Mjesec mu je rekao jedino to da se zove Jack Frost. Pravu istinu o tome tko je i što je, saznao je kad se je dočepao zuba u kojem je sadržana memorija. Njega kasnije pozove gore navedena ekipa i kaže mu da ga je čovjek na Mjesecu odredio kao novog čuvara (iluzije?). I on će biti i ključan u spašavanju (uz djecu) ovih iluzija.

          I na kraju tu je naravno i negativac. On je kao nekakva Babaroga koja želi uništiti ove iluzije. Možda bi na njega mogli gledati i kao pozitivnog lika, jer želi uništiti iluzije koje je odredio neki čovjek na Mjesecu. Ili možda ne? Odlučite sami.

Kako god bilo, crtani je svakako poučan. Ono što možete iz njega naučiti je to, da ma tko stvorio nekakve iluzije, pa bio to i neki „čovjek na Mjesecu“, sam Mjesec, Sveti Petar i tko već, oni tu iluziju ne mogu održati bez ključnog faktora-Vas/nas samih. Funkcija tih iluzija (likova u crtanom), je da se trude da vjerujete u njih, jer bez vašeg vjerovanja on niti neće postojati. Tu ne može ništa niti Mjesec ili neki „Mjesec“. Pa tako, na kraju mala djeca, prestanu se bojati Babaroge, i na taj način razbiju njegovu moć. I više je nitko niti nije primijetio. Ona je nestala iz njihovih života. Tako se je događalo i ostalim likovima. Kako su djeca prestajala vjerovati u njih, njihove moći su opadale. Tim iluzijama nije mogao pomoći niti čovjek u Mjesecu! I zato je zadnja poruka i glasila; „Kada vam Mjesec nešto kaže-Vjerujte“

Jack Frost se još na početku crtanog, pita smisla svojeg postojanja i hodajući po krovu kuće razgovara i pita Mjesec: „Doveo si me ovamo, barem mi možeš reći zbog čega.“ Pitate li se i vi zbog čega ste dovedeni ovdje? Tražite li i vi odgovore? Možda Mjesec i nije baš najbolje mjesto za traženje odgovora?  Možda ono pravo mjesto za traženje odgovora je u nama. Ali problem je u time što nam je netko (neka Zubić vila) ta sjećanja (zub) uzeo još dok smo bili mali (mlade duše). Dakle, sjećanja o tome tko smo i jesu doista u nama. Ali eto, neke iluzije, neke Zubić vile su ih uzele i pohranile na sigurno mjesto, možda mjesto još jedne iluzije. Kako god…

I da, Mjesec je rekao da vi jeste čuvari. I to je točno, vi jeste čuvari iluzije i istine. Istine i iluzije.

U konačnici, ako odbacite ove gluposti koje sam napisao, možda bi i mogli uživati u ovom zgodnom poučnom crtanom filmu.

Ivan

.

Kade smo već kod crtića, iliti mjeseca, valja spomenuti i ukazati na neke scene, odnosno na ulogu mjeseca u dobro poznatom filmu “Trumanov show” kao i u crtiću “Legend of the Guardian”.

Naime, strogo kontroliranim svijetom iz filma “Trumanov show”, u potpunosti se upravlja upravo iz mjeseca, dok u crtiću “Legend of the Guardians”, avanturističkoj priči o borbi zlih sova i dobrih sova-čuvara, zle sove koje vjeruju da su superiornija bića, služe se upravo mjesecom kako bi ostale sove pretvorili u poslušnu vojsku hipnotiziranih zombija.
.

.

Comments are closed.