Preporuka filma – Početak (Inception)

Fantastični triler Christophera Nolana o lopovu (Leonardo Di Caprio) koji provaljuje u najskrivenija mjesta: ljudske snove! Ali, u svijetu snova ni on više nije siguran!

Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) vješti je lopov, najbolji u opasnoj umjetnosti ekstrakcije: krađe vrijednih tajni iz dubina podsvijesti tijekom sna, kada se um nalazi u najranjivijem stanju. Cobbova rijetka sposobnost učinila ga je važnim igračem u ovom podmuklom novom svijetu korporativne špijunaže, no zbog nje je postao i međunarodni bjegunac, pritom izgubivši sve što je ikad volio.

Cobbu se sada nudi prilika za iskupljenje. Ovaj posljednji posao mogao bi mu vratiti prijašnji život, ali samo ako postigne ono nemoguće – početak. Umjesto savršene pljačke, Cobb i njegov tim specijalista moraju izvesti suprotnu stvar: njihov zadatak nije ukrasti ideju, nego usaditi je. Ako uspiju, to bi bio savršen zločin.

Međutim, nikakvo pomno planiranje ili stručnost ne mogu tim pripremiti na opasnog neprijatelja koji uspijeva predvidjeti svaki njihov korak. Tog je neprijatelja samo Cobb mogao naslutiti…

Redatelj, scenarist i producent Christopher Nolan otkrio je da je svijet filma ‘Početak’ počeo stvarati gotovo deset godina prije snimanja. ‘Prije desetak godina postao sam fasciniran temom snova, odnosom našega života kad smo budni i našega života kad spavamo. Uvijek mi je bila zanimljiva činjenica da sve u snu – bilo to zastrašujuće, sretno ili fantastično – stvara naš um, što znači da je potencijal naše mašte nevjerojatan. Počeo sam razmišljati o tome kako bi se to moglo prenijeti na veliki akcijski film sa snažnom ljudskom dimenzijom.’

Film je gotovo jednoglasno proglašen ‘kjubrikovskim remek-djelom’, zaključeno je da Nolan ‘vješto zamagljuje razliku između snova i stvarnosti’, a to je kritičaru dalo temelja za tvrdnju da je i ‘Početak’ remek-djelo zamaskirano u ljetni blockbuster.’ I ostali kritičari ga smatraju ‘savršenim’, pa samo možemo zaključiti – ovo je film iz snova! (filmski.net)