Znanstvenici podigli tužbu protiv FCC-a zbog odbacivanja studija koje povezuju zračenja mobitela i baznih stanica s rakom

Znanstvenici pokrenuli tužbu u kojoj navode da Federalna komisija za komunikacije (FCC) nije ažurirala ograničenja vezana uz zračenja mobilnih telefona i bežične tehnologije (RF) u više od dva desetljeća. Ti neuspjesi, tvrde podnositelji tužbe, zanemaruju „recenzirana znanstvena istraživanja koja pokazuju da je zračenje mobitela i mobilnih baznih stanica povezano s teškim zdravstvenim učincima na ljude, uključujući rak, oštećenja DNK, oštećenja reproduktivnih organa i oštećenja mozga ( uključujući probleme s pamćenjem).

Law&Crime” je pribavio ekskluzivni primjerak tužbe od Nobelovke Devre Davis.

“FCC godinama ne uspijeva zaštititi javno zdravlje iz razloga što se oslanja na 24. godine stara sigurnosna testiranja koja su provedena kada su telefoni bili veličine “cigle” i kada ih je tek nekolicina ljudi koristila”, napisala je Davis u emailu poslanom Law&Crime  . “Podnijeli smo tužbu kako bismo inzistirali na tome da agencija poduzme potrebite mjere.”

Davis nastavlja.

“Agencija je odbacila stotine predočenih znanstvenih studija o bežičnom zračenju kao i savjete Američke akademije za pedijatriju te drugih, bez davanja opravdanja za to”, rekla je.

Tužba posebno optužuje FCC za kršenje Zakona o upravnom postupku (APA) te podnosi žalbu na prethodni nalog agencije koji uskraćuje nova sigurnosna testiranja, odnosno reviziju postojećih standarda.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE