Guru

Učitelj dolazi kad je učenik spreman – kaže stara poslovica. Pronalazak Učitelja nije čin mudrosti ili neki statusni simbol duhovnosti, već veliki blagoslov i tek sami početak početka. Ako netko misli da je jednom zapadnjaku imalo lako potpuno se predati, predano služiti i posve vjerovati (čak i) Učitelju – tada ili nema iskustvo ili nije posve iskren prema sebi. Ego čini sve što može kako bi sabotirao napredak i vlastito osvješćivanje.

Svaki čovjek kojega ste sreli za svojega života bio je vaš učitelj.

.
Vaš duhovni Učitelj ili Guru samo je jedan. Njega je jako teško naći i to je blagoslov koji se ne može prenijeti riječima.

.
Naime, ”guru” je dosta neshvaćen i prostituiran pojam. Uzimam ga kako bih uveo razliku između nečega poznatoga i nečega što je zapadu strano i nepoznato: značaj pravoga duhovnog Učitelja.
Pričati o Učitelju nekome tko ga nema ili ga nije imao graniči sa praznovjerjem i besmislicom. To je iskustvo koje odolijeva opisu, a dočarava se kao i sami Bog. Guru je najbliže Bogu što možete posvjedočiti, a da se nalazi utjelovljen, dakle ”izvan” vas i vaše besmrtne duše.

.
Istinski Guru nije naš mentor, predavač, instruktor, dobrohotni stariji, vidoviti pojedinac, voditelj zanimljivih radionica, vaš iscjelitelj ili omiljeni autor o duhovnosti – iako od svih njih možemo steći vrijedna znanja i iskustva. Gurui nisu tv evangelisti ili bioenergetičari sa ekrana ili oglasa, nisu instruktori tantre sa živopisnim životopisima i rijetko gostuju u talk showovima. Guru je rjeđi i vrjedniji od platine i dijamanata, a lažni guru može vas koštati mnogo života.

.
Guru je probuđena, prosvijetljena duša. Najveći sluga sa najvećom odgovornošću. Što mislite koliko ih je takvih danas? Kako bi izgledala takva osoba? Gdje bi imala volju i potrebu prikazivati se? Tko od nas može opće prepoznati takvu dušu? Tko? Kako? Tko može to znati kada je razina do koje dopire naš vid jednaka razini naše vlastite svijesti!? Prepuni smo filmskih, emotivnih, izmaštanih ili literaturnih predodžbi. Pogrešnih.

.
U istočnjačkim duhovnim tradicijama koje su mnogo starije od Krista, duhovni učitelj i njegovo mjesto u duhovnom napretku su poznati i razumljivi. Kod nas u zadnjih stoljeća to je egzotični folklor ili još gore, sektaški fanatizam koji završi u crnoj kronici. Zbog toga na zapadu Guru (ako nije samoprozvan, šarlatan ili manipulator) biva testiran, sumnjičen, pretresan, prosuđivan – kako bi odolio našem sudu. Mi zapadnjaci posve prirodno smo, uglavnom i nesvjesno egoistični i praksa slijeđenja duhovnog učitelja strana je i odbojna našem ekstrovertiranom egu. Takvi smo jer smo tako uzgojeni, uvjetovani i podignuti.

.
Gurua određuje to da On kao probuđena duša preuzima odgovornost ZA TEBE pred Bogom, preuzima tj. sapire dio tvoje karme (nalik Kristu otkupitelju) te preostalu karmu ublažava uvijek iznova kroz procese koje prolaziš, bio ti toga svjestan ili ne. Guru zna o tebi sve, jer ima pristup Akashi, polju sveznanja. Potpuno je u uvidima i ne bavi se knjiškim, umskim znanjem ili spekulacijom. Govori i djeluje iz kanala. Njega se ne može slagati. Ne može mu se prešutjeti išta bez njegova znanja. Njemu su poznati učenikovi skriveni motivi, emocije, misli, prošli životi i sadašnje lekcije koje prolazi. Guru je jedina utjelovljena duša u svemiru koja te pozna mnogo bolje od tebe samoga.

.
Može li to netko ovo pojmiti, a da to nije iskusio? Ovo je veličina koja se ne da uspoređivati sa osobnim iskustvima, kao ni opisima ili filmovima o ne znam čemu unutar duhovnosti. Učestalo čak i onaj tko iskusi ovo, kao mnogi koje poznajem uključujući sebe, ne može to pojmiti. Osobno sam još uvijek jako daleko od toga da to shvatim u bilo kakvoj potpunosti. Tek svakim danom, mjesecom, godinom malo bolje poimam ono što se dogodilo još pri samom početku ove priče, prije nekoliko godina. Katkad je bila potrebna godina dana da bih pojmio i prihvatio jednu jedinu rečenicu izrečenu od Učitelja, a koja pogađa pravo u centar moga svijeta. Jedna rečenica može urušiti pola našeg lažnog života!

.
Žao mi je što ću ovim riječima možda povrijediti ili uznemiriti neke samostalne tragaoce koji misle da znaju, te neke neovisne mislioce, filozofe i aspirante sa određenim oficijelnim postignućima, ali istina je: bez istinskog Gurua nitko neće biti odveden do prosvjetljenja! Oni koji su to mogli bili su avatarske oslobođene duše i Učitelji učitelja, poput mahavatara Babajia, Isusa, Buddhe, Sai Babe, Rame, Krishne i mnogih drugih.

.
Veći dio svojeg svjesnog nastojanja sam proveo noseći bolno i pomalo nadmeno naziv ”samostalnog tragaoca”. Raspravljajući o teologiji i duhovnosti, isprobavajući i zanoseći se, inspirirajući se. Tražeći i tražeći. Poznate su mi obje strane; život samostalnog traganja i rada te život uz Učitelja. Bez vjerodostojnog Učitelja osoba može čitav život tragati, mijenjati tehnike, instruktore, tradicije, knjige, države, kundalini devijacije, inspiracije, inicijacije, manipulacije, vizualizacije, mantre…može misliti da napreduje ali nema stvarnog mjerila, može vječito odustajati i ponovno počinjati. Ponovo dolaziti. Ponovo tražiti. Činim to više života nego što mogu znati ili sjećati se.

.
Jednom kada nađete Učitelja – potraga zauvijek prestaje. Počinje rad. Pravi rad. Ne poezija. Crnčenje. Pravo prepoznavanje. Pravi bijes i sramota kroz to prepoznavanje. Pravo otpuštanje. Sva sranja vas gledaju natrag u ogledalu, a nemate se kamo sakriti! Učitelj vas neće lagati. Sami vi to želite.

.
Zahvalnost na svemu ovome je veća nego što se usudim piskarati i veća nego što je uopće mogu pojmiti. Istina je i ta da je Guru kao probuđena duša JEDINI MJERODAVAN u vašem životu. Čim prije to svatimo to će nam život i duhovni put ići tečnije i usmjerenije. O vama ovisi.

.
Učitelj dolazi kad je učenik spreman – kaže stara poslovica. Pronalazak Učitelja nije čin mudrosti ili neki statusni simbol duhovnosti, već veliki blagoslov i tek sami početak početka. Ako netko misli da je jednom zapadnjaku imalo lako potpuno se predati, predano služiti i posve vjerovati (čak i) Učitelju – tada ili nema iskustvo ili nije posve iskren prema sebi. Ego čini sve što može kako bi sabotirao napredak i vlastito osvješćivanje. Ne spreže se ničega, kao najbrutalniji plaćenik. Većina nas nije svjesna dokle samo seže ingenioznost i moć našeg uma i ega, koji sa lakoćom proizvode objektivne nezgode, nesreće kao i bolesti. Zbog njega duhovni put i jeste toliki izazov, mukotrpan opetovani rad i transformacija.

.
Kada kroz svojeg Gurua čovjek doista ugleda istinu tada možda postaje svjestan onoga što opisujem jednim citatom od prije, koji glasi:

.
‘’Još uvijek se rado naljutim na čudnovato čudo i nepojmljivu veličinu toga – da sam posve i potpuno u vezi svega bio u krivu i da se moram pomiriti s time da gotovo sve što sam činio i razlozi zbog kojih sam to činio bijahu krivi, pa i meni samom nepoznati. Jedino čudo veće od ovoga je to što SVI imaju istu ovu priču i svakome ponaosob trebam oprostiti odmah u startu skupa samnom to što ne znamo niti smo znali – ama baš ništa pravoga.’’

..
Preporučujem dvije izuzetne knjige koje se između ostaloga na divan i neposredan način bave temama Učitelja i odnosa Učitelja i učenika, a to su ”Autobiografija jednog Jogina” i ”Tibetanska knjiga o življenju i umiranju”. To su knjige koje i same imaju moć inicirati čovjeka, jer je u njih ulivena energija predanih svetih ljudi.

.
Namaste svima…

Comments are closed.