Tri Sita

Sokrat je slovio za mudraca. Jednog ga dana potraži neki čovjek i reče:
– Znaš li šta sam sve čuo o tvome prijatelju?
– Trenutak, odgovori Sokrat. Prije nego mi ispričaš volio bih da prođeš jedan brzi test: jesi li to što mi želiš reći prosijao kroz tri sita?
– Tri sita?
– Da, odgovori Sokrat. Prije nego ispričaš neke stvari o drugome, dobro je da uzmeš malo vremena i prosiješ ono što želiš reći. To nazivam test od tri sita!   Prvo je sito Istine. Jesi li provjerio da je istinito ono što mi želiš ispričati?
– Ne, pa i nisam. Nisam vidio samo sam čuo kako pričaju.
– Dobro! Ne znaš dakle je li to istina. Probajmo iznova: pokušajmo prosijati drugačije, sada ćemo uzeti sito Dobrote. Ono što mi želiš ispričati o prijatelju,     je li nešto dobro?
– Ne, baš suprotno! Čuo sam kako se tvoj prijatelj loše ponio.
– Dakle, nastavi Sokrat, želiš mi ispričati loše stvari o prijatelju a nisi siguran jesu li istinite. To i nije baš ohrabrujuće! Još uvijek možeš proći test, jer je       ostalo još sito Koristi. Je li korisno da mi ispričaš sve što je moj prijatelj napravio?
– Korisno? Pa i ne, ne vjerujem da bi ti to moglo koristiti.
– Dakle, zaključi Sokrat, ono što si mi htio ispričati nije Istina, ni Dobro, ni Korisno, pa zašto bi mi pričao. Ne želim ništa znati od onoga što si mi htio ispričati, i tebi će biti bolje da sve to zaboraviš.

Comments are closed.